Søgning efter dimension

Køb campingvogndæk

Dæk til campingvogne skal være mere robuste end almindelige dæk. Det drejer sig om forstærkede dæk af C-typen, f.eks.: 215/65 R16C 109R. Vi anbefaler, at du udskifter dine dæk mindst hvert 6. år, så du altid kører sikkert.

Når du ikke bruger campingvognen, anbefaler vi, at du overholder følgende anbefalinger for at undgå, at dækkenes karkasse deformeres:

  • Erstat dækkene med specielle støtter, der er beregnede til langvarig parkering.
  • Eller løft campingvognen op ved hjælp af donkrafte, så dækkene ikke rører jorden.
  • Eller løft campingvognen op, så dækkene kan drejes en kvart omgang, inden den sættes ned igen.

Hvad er det bedste tryk til campingvogndæk?

Hvis der ikke er anført et dæktryk i din manual fra producenten, anbefaler vi, at du pumper dækkene op til 3 bar og op til 3,5 bar ved forstærkede dæk af C-typen. Hvis trykket er anført i manualen fra producenten, bør du følge den anbefaling.

Er det nødvendigt at overpumpe bagdækkene for at trække en campingvogn eller anhænger?

Du kan øge trykket i bagdækkene med 0,4 bar i forhold til det anbefalede tryk ved normal brug. På denne måde bliver dine dæk ikke deformerede.

Hvilke dæk skal jeg købe til min campingvogn?

  • Michelin Agilis +
  • Hankook Vantra LT RA18
  • Goodyear Efficientgrip Cargo
  • Bridgestone Duravis R660
  • Michelin Agilis Crossclimate
  • General Tire Eurovan A/S 365
  • Nokian Cline VAN
  • Linglong GreenMax VAN
  • Apollo Altrust All Season
  • Achilles Multivan

De mest populære størrelser:

En campingvogn (karavane) skal, som alle andre køretøjer, altid være udstyret med kvalitetsdæk. Det er vigtigt, for at føreren får en god køreoplevelse ved rattet. Dækkenes kvalitet har ligeledes betydning for deres vejgreb. Derfor skal valget af dæk til en autocamper udføres med stor omhu, da både din sikkerhed og kørekomfort afhænger heraf. Via denne guide giver Daekleader.dk noge praktiske råd om, hvordan man skal vælge dækkene til sin autocamper samt forhøje deres levetid.

Hvordan kan man se, om det er dæk beregnet til en autocamper?

Med sin imponerende størrelse er campingvognen designet til at modstå en større belastning end små biler. Dækkene udsættes for høje tryk og er derfor forskellige fra de almindlige modeller. Det er nemt at genkende dæk til campingvogne/autocampere, da de er mærket med et "C" på siden. C-mærket betyder, at de er i stand til at modstå store belastninger over lange strækninger. Dæk, som er C-mærket, anvendes til campingvogne, autocampere og varevogne.

Det kan godt lade sig gøre at montere dæk til en autocamper på en campingvogn. De modeller, der egner sig til autocampere, er fremstillet til at modstå meget større belastninger. De er den bedste løsning, hvis du ønsker er virkelig høj sikkerhedsmargin.

Hvornår skal man skifte dæk på sin campingvogn?

De fleste specialister er enige om, at levetiden på dæk til en campingvogn er cirka seks år. Så det anbefales, at man skifter dem inden for dette tidsrum. Dog, kan det være nødvendigt med et dækskift, hvis dækket er udtjent. Dette kan ske på et hvilket som helst tidspunkt. Anvendelsen og vedligeholdelsen af køretøjet er ligeledes to vigtige faktorer, som har indflydelse på dækkenes levetid. Her er nogle retningslinjer, der hjælper dig med at beslutte, om du skal udskifte dine dæk eller ej.

Alder

Dækkenes alder er en vigtig faktor. Her henviser alderen ikke til levetiden, da den udelukkende skal fastsættes ud fra fabrikationsdatoen. Fabrikationsdatoen står på siden af dækket. Det er de sidste fire tal i DOT-koden.

Ligegyldigt om et køretøj anvendes ofte eller ej, så forringes dets dæk med tiden. Efter et vist tidsrum mister gummiet sin effektivitet, så det er vigtigt at kontrollere sine dæk regelmæssigt.

Slidbanedybden

Slidbanedybden er en indikator, som aldrig slår fejl. Udover varigheden af brugen af dækkene på en campingvogn, er der flere andre faktorer, som kan have indflydelse på deres slitage:

  • Den bårne vægt
  • Solen
  • Vejenes tilstand

Dertil kan tilføjes den tid, hvor køretøjet står stille. Hvis et køretøj står stille i lang tid, slider det på den del af dækket, der er i kontakt med underlaget. Dette betyder, at der fremkommer en uens slitage på slidbanerne. Dette kan være en grund til at skifte dækkene ud.

Den gennemsnitlige slidbanedybde på dækkets slidbaner er 8 mm fra de fleste fabrikanter. Når den når ned på 3 mm, anbefales det at skifte dæk. Vent ikke til den er nået ned på 1,6 mm, sådan som loven tillader det! Hvorfor? Fordi gummi af den tykkelse allerede har mistet sin bremseevne. Jo længere du venter med at skifte, jo større er risikoen for ulykker.

Ignorer heller ikke de andre tegn på aldring: revner, snit og krakeleringer ...

Tab af dæktryk

Hvis du er vandt til at køre med campingvogn, så ved du også, at dækkene taber mellem 1 til 2 PSI per måned, hvilket er helt normalt. Hvis dette tal når ned på 50 eller mindre, er det et dårligt tegn. Hvis dækkene på campingvognen taber unormalt meget dæktryk, kan det gøre kørslen meget svær. Foretag derfor de nødvendige kontroller regelmæssigt og i særdeleshed før hver køretur. Hvis tabet er dæktrykket fremkommer regelmæssigt og er betydeligt, er det tid til at overveje at skifte dæk.

Hvordan vælger man dækkene til sin campingvogn?

Her er de vigtigste kriterier, man skal have med i sine overvejelser, når man køber dæk til en campingvogn:

  • Størrelse
  • Belastningsindeks
  • Hastighedsindeks
  • Valg af mærke

Størrelsen varierer fra mærke til mærke. Du skal vælge dæk, der har den samme størrelse, som den originale model. Det samme gør sig gældende for belastnings- og hastighedsindekset. Det er ekstremt farligt at køre med dæk, som ikke har den nødvendige belastningskapacitet. Hvis dækket er belastet med mere end det kan tåle, er der risiko for, at det eksploderer.

Hvor finder man oplysningerne om disse forhold?

Ved du ikke, hvad de forskellige betegnelser på dækket betyder? Kig på siden af dækket, hvor du vil se en lignende betegnelse: 205/55RC16 91V.

Tallet 205 angiver bredden (altså størrelsen) i mm. 91 er belastningsindekset og betyder, at et dækket maksimalt kan tåle en belastning på 615 kg ved maksimal hastighed. Hastighedsindekset er angives med et bogstav (i ovenstående eksempel V). Hvis du tager ovennævnte kriterier med i dine overvejelser, når du leder efter en model til din campingvogn, så du nok finde de rigtige dæk.

Bemærk, at disse standardbetegnelser gælder for dæk, der monteres en efter en. På nogle campingvogne monteres dække to og to (tvillingehjul). I så tilfælde, har de dæk, der skal installeres på campingvognen, et dobbeltindeks. For eksempel: 195/50R15 104/102R. Ved en enkel montering (en og en) betyder dette, at den højeste belastning er 850 kg (tallet 102). Hvor det ved en tvillingmontering (to og to) er 900 kg (104).

Den vigtigste ting at huske er, at det valgte hastigheds- og belastningsindeks skal være lovmæssigt korrekt og svare til producentens instruktioner.

Hvilke dæk skal man vælge til sin campingvogn i forhold til årstiderne?

Valget af dæk afhænger også af, hvornår på året, du ønsker at campere. Hvis du ønsker at tage på ferie i bjergene eller at rejse om vinteren, skal du have specielle dæk til formålet. I så tilfælde skal dit køretøj monteres med dæk med certificeringen M+S (Mudder og Sne) samt have betegnelsen 3PMSF – Three Peak Mountain Snow Flake (sneflokkesymbolet). Deres anvendelse er ikke obligatorisk i Danmark, modsat andre lande såsom Tyskland, men anbefales i allerhøjeste grad. De er fremstillet til at sikre et bedre vejgreb i de kolde måneder. De optimerer kørekomforten på vejen og formindsker risikoen for udskridning.

Hvordan forlænger man campingvognens dæks levetid, hvad skal man gøre?

Det er vigtigt, at være bekendt med kriterierne for at vælge de rigtige dæk. Men det er endnu bedre at vide, hvordan man skal anvende dem, så de holder længst muligt. Her er nogel råd, som kan hjælpe dig.

Kør aldrig med dæk, hvor dæktrykket ikke er normalt. Du kan pumpe dem med nitrogen for at reducere tab af dæktrykket. Det er ekstremt vigtigt, at de anbefalede værdier for det optimale dæktryk respekteres. Dette ligge på mellem 3 og 4,5 bar for campingvogne. Det anbefales, at øge dæktrykket med 0,3 bar for at kompensere for et hurtigt tab, hvis du planlægger at rejse langt.

Hvis dit køretøj skal stå stille i en lang periode, skal du bruge en donkraft til at løfte det for at beskytte dækkenes slidbaner (du kan også bruge andre specielle løfteanordninger i metal). En gang om måneden skal dækket drejes en kvart omgang, så man undgår af det bliver deformt.

Vores udvalg af dæk til campingvogne

Daekleader.dk har udvalgt nogle højkvalitetsdæk, for at hjælpe dig med at gøre dit valg nemmere. I vores katalog finder du følgende modeller:

  • Agilis + de Michelin
  • Vantra LT RA18 de Hankook
  • Duravis R660 de Bridgestone
  • EfficientGrip Cargo de Goodyear …

Derudover har vi følgende gode modeller i vores katalog: Nokian Cline Van, Achilles Multivan, General Tire Eurovan A/S 365, Michelin Agilis Crossclimate og Apollo Altrust All Season.

Modellen, Vantra LT RA18 de Hankook, er en af de mest efterspurgte modeller hos vores kunder. Den har en fremragende stabilitet og optimal sikkerhed og kan klare tunge belastninger. L'Agilis + de Michelin har en fantastisk ydeevne selv på våd asfalt.

Hvad skal man huske på?
Dæk til campingvogne kan genkendes via betegnelsen "C" eller "CP" på siden. Dæktryk og slitage skal tjekkes regelmæssigt.

LiveChat
Whatsapp Messenger